Kone-Fudan Nordic Centre Grant

Kone – Fudan Nordic Centre scholarships for research periods at the Fudan Nordic Centre in Shanghai are open for applications!

All researchers and academic staff of the Nordic Centre’s Finnish member universities are eligible for this scholarship meant for a 4-6 months research period in China during the academic year 2019-2020. The Nordic Centre at Fudan University, Shanghai will offer the grantees office space and some support services.

The scholarship programme is a project coordinated by the University of Turku and funded by the Kone Foundation.

The application deadline is April 5, 16.00, Finnish time.

Read the full Call for Applications 2019 for more information and application instructions.

Fudan Nordic Centre

Fudan Nordic Centre

Print

Read stories and experiences from Fudan written by former scholarship recipients.

Jani Kinnunen

©Jani Kinnunen

Vierailullani Fudan Nordic Centreen oli kaksi päätavoitetta. Ensimmäiset kolme kuukautta käytin väitöskirjan johdanto-osuuden kirjoittamiseen. Lisäksi viimeistelin kahta väitöskirjaan liitettävää artikkelia. Jälkimmäiset kolme kuukautta käytin kiinalaisiin online- ja offline-pelipaikkoihin tutustumiseen, kiinalaisten raha- ja free-to-play-pelien pelaamisen havainnointiin, vierailuihin Hongkongissa ja Macaossa sekä kiinalaisten pelitutkijoiden kanssa verkostoitumiseen. Tuotoksena syntyi yksi esitelmä tieteellisessä konferenssissa, yksi esitelmä pohjoismaisessa rahapelikonferenssissa ja yksi artikkeli Kiinan pelitutkimuksen seuran konferenssissa. Vierailun aikana suunnittelin yhteistyössä paikallisten tutkijoiden kanssa myös laajempaa mahjong-peliin liittyvää kysely- ja haastattelututkimusta, joka sijoittuu Manner-Kiinaan, Hongkongiin ja Macaoon.

Työsuunnitelmaani oli kirjattu, että kerään myös uutta haastattelu- ja kyselymateriaalia. Käytännössä tämä edellytti yhteistyötä paikallisten tai ainakin kiinaa hyvin osaavien tutkijoiden kanssa. Suunnitelman toteuttaminen tältä osin osoittautui haasteelliseksi. Kantapään kautta aiheeseen tutustuneena voi nyt todeta, että minulla ei ollut riittävästi guanxia eli sosiaalista pääomaa tai verkostoa valmiina, kun saavuin Shanghaihin. Verkostoitumisessa olisi auttanut paljon, jos olisi etukäteen tuntenut henkilön, esimerkiksi shanghailaisen alan professorin, joka olisi avannut ovia muihin tutkijoihin päin. Toisaalta oma tutkimusalani on myös suhteellisen uusi, joten vakiintuneita institutionaalisia rakenteita ei ole välttämättä kovinkaan monissa yliopistoissa maailmanlaajuisestikaan. Jos aihe ei ole paikallisille tutkijoille tuttu tai he pitävät esim. rahapelaamista arveluttavana aiheena, eivät he välttämättä halua vastata tuntemattoman ulkomaalaisen tutkijan yhteydenottoihin, varsinkin, jos yhteyttä pitäisi pitää englannin kielellä.

Joka tapauksessa tutkijavierailu mahdollisti tutustumisen kiinalaisiin pelikulttuureihin tavalla, jota olisi ollut mahdotonta saavuttaa Kiinan ulkopuolella. Apurahoitus antoi myös mahdollisuuden suunnata fokuksen juuri itseään kiinnostaviin asioihin.

Yllätyksenä itselleni tuli asumisen kalleus Shanghaissa. Oma kokemukseni oli, että lyhytaikaista edullista vuokra-asuntoa oli vaikea löytää hyvien kulkuyhteyksien päästä kampuksesta. Yleisesti ottaen tämän tyyppinen apurahatyöskentely on kuitenkin luultavasti paras ratkaisu siihen, että vierailijaksi voi tulla eri alojen tutkijoita, eikä ole edellytystä, että kaikki tutkisivat enemmän tai vähemmän samaa asiaa. Haasteista ja kulttuurieroista huolimatta Fudan Nordic Centre on tarpeellinen paikka kansainvälisen yhteistyön kannalta. On hyvä, että on olemassa ns. matalan kynnyksen paikka, jonne voi tulla työskentelemään Pohjoismaista. Erityisesti lyhyitä vierailuja varten, jolloin on valmiiksi olemassa muuta ohjelmaa, sovittuja tapaamisia jne., paikka on erinomainen. Vastaavan keskuksen olemassaolo Hongkongissa tai Macaossa olisi ollut täydellinen oman tutkimukseni kannalta.

Jani Kinnunen oli Nordic Centerissä 1.9.2016-28.2.2017

Jukka Aukia

jukka

Jukka Aukia

Tiivistäen Kone-Fudan stipendiajan kolmeen osa-alueeseen; itse tutkimustyöhön, kontaktien luomiseen ja yleiseen kulttuurielämykseen, niin kaikkien kohdalla omat tavoitteet ylittyivät.

Oma tutkimukseni edistyi apurahakaudella mukavasti. Läntiselle tutkijalle, joka käsitteellistää kiinalaista poliittista diskurssia, dialogi kiinalaisten kollegoiden kanssa on keskeistä.

Voisin kuvitella, että kanssakäymisestä hyötyvät myös muiden alojen edustajat.

Nordic Centre oli myös hyvä paikka luoda kontakteja muihin pohjoismaalaisiin tutkijoihin.

Lisäksi Shanghaissa asuminen mahdollisti tieteellisen maailmanpiirin laajentamisen. Itse piipahdin muun muassa Sydneyssä pitämässä konferenssiesityksen.

Mitä tulee itse kirjoitustyöhön, niin Nordic Centre tarjosi erinomaiset puitteet. Fudanin kirjasto ja sähköiset tietokannat ovat kattavat.

Toki Kiinassa toimiminen asettaa omat haasteensa. Arkipäivän askareissa kärsivällisyys on hyve, jonka oppii nopeasti.

Fudanin tutkijoille voi myös olla hankala perustella miksi heidän pitäisi myöntää aikaa pienen maan suhteellisen pienistä yliopistoista tuleville kollegoille. Tässäkin oma aktiivisuus nousee esille.

Onneksi Kiina yleisesti ja Shanghai erityisesti mahdollistivat myös laaja-alaisen työstressistä toipumisen.

Nordic Centressä 1.9.2014 – 28.2.2015

Dr. Pradipta Halder

fudan

Pradipta Halder

I started as a visiting scholar with the Nordic Centre, Fudan University in April 2015. Since then it has been a wonderful experience both academically and socially. I have been able to develop a promising research collaboration with Professor Ping Jiang from the Department of Environmental Science & Engineering. Professor Jiang also leads the Fudan Tyndall Centre at the Fudan University, and our future plan includes preparing a research proposal for funding from the Chinese Government. I also had the opportunity to deliver a lecture on bioenergy to the Chinese undergraduate students.

Nordic Centre personnel are friendly and highly cooperative. Being at the Nordic Centre, one also gets opportunity to meet scholars from the fields of social science and humanities who often visit from different Nordic countries. Outside the campus life, there are lots to experience in Shanghai as this is a fascinating city and a global financial hub. Therefore, life as a visiting scholar with the Fudan Nordic Centre is always exciting. I will be back to Finland in September and the memories with the Fudan Nordic Centre will stay alive forever. I thank the Kone-Nordic Centre grant that provides this excellent opportunity to visit the Fudan Nordic Centre as a scholar.

Dr. Pradipta Halder, School of Forest Sciences, University of Eastern Finland (UEF)

Jari Väliverronen

Kiinassa ei ole ikinä tylsää – Nuoret lahjakkuudet nostavat maan tasoa

Teksti Tiina Lankinen

Monella Kiinassa käyneellä on tarinoita siitä, miten asiat voivat mennä mitä ihmeellisimmillä tavoilla vinksalleen. Toisaalta moni sanoo, että Kiinassa elämä jakautuu kahtia. On aika ennen Kiinaan matkustamista ja aika sen jälkeen.

– Kiinassa ei ole koskaan tylsää. On elähdyttävää nähdä, miten kova hinku ihmisillä on päästä eteenpäin kaikilla aloilla, sanooTampereen yliopiston journalismin tutkija Jari Väliverronen.

Akateemiset nuoret tekevät valtavasti töitä. Huippuyliopistojen virkojen saaminen edellyttää kansainvälistymistä. Mukana oli myös aitoa kansallistunnetta.

– Niin monen puheissa toistui halu tehdä töitä oman maan eteen, ettei kyse voinut enää olla vain päälle liimatusta ideologiasta, Väliverronen sanoo.

– Lahjakkaita ammattilaisia on tulossa kansainvälisille markkinoille. Kyllä täälläkin saadaan hommia puskea, jotta kestetään heidän perässään.

Jari Väliverronen työskenteli puoli vuotta Shanghaissa Fudanin yliopistossa, jossa toimii pohjoismaalaisten yliopistojen keskus Nordic Centre. Väliverronen pääsi vaihtoon Koneen säätiön stipendillä.

Toimittajuus arka aihe

Jari Väliverronen toimi ”Mediajärjestelmät murroksessa: BRICS-maiden haaste” -tutkimuksen yhteyshenkilönä Kiinassa. Emeritusprofessori Kaarle Nordenstrengin johtamassa hankkeessa tutkitaan kehittyvien maiden eli Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan mediajärjestelmiä ja toimittajan ammattikuvaa.

Tutkimusta varten haastateltiin kiinalaisia toimittajia. Tehtävä ei ollut helppo.

– Aihe oli herkkä. Osa kysymyksistämme liittyi siihen, miten toimittajat suhtautuvat hallitukseen, esivaltaan tai sananvapausasioihin, Väliverronen kertoo.

Moni oli sanonut, ettei halua osallistua kyselyyn. Joitain haastatteluja oli jouduttu tekemään autossa, koska toimittajat eivät halunneet mennä julkisille paikoille tutkijan kanssa.

Lopulta paikallinen yhteistyökumppani jätti työn kesken, ja Väliverronen joutui etsimään kiireellä uusia tutkimushaastattelujen tekijöitä.

– Se oli innostava ja monella tapaa opettava kokemus, vaikka kaikki ei mennyt niin kuin ennalta ajateltiin.

BRICS-tutkimuksen tuloksista julkaistaan kirja ensi vuonna.

Kunnioita ja ole kärsivällinen

Yhteistyön tekeminen kiinalaisten kanssa vaatii hienotunteisuutta. Vaikka ei kieltä puhuisikaan, tapoja ja kulttuuria kannattaa opetella tuntemaan.

– On osoitettava kunnioitusta. Se on hieno kulttuuri, joka on ollut siellä todella pitkään, Jari Väliverronen sanoo.

Poliittisesta tilanteesta puhumisessa kannattaa noudattaa diplomaattisuutta. Nuorempien ihmisten kanssa avoimempaan keskusteluun tuntui kuitenkin olevan enemmän edellytyksiä.

Suureen valtioon mahtuu eri sävyjä, eivätkä asiat ole niin yksinkertaisia kuin miten ne usein esitetään. Väliverrosen mielestä media luo Kiinasta yksipuolisen kuvan.

– Kiina nähdään outona maana, jossa tapahtuu erikoisia juttuja. Sananvapautta ja ihmisoikeuksia polkeva Kiina on kuvan toinen puoli. Tälle välille mahtuu todellisuudessa valtavasti kaikkea, Väliverronen sanoo.

– Tässä on yksi hyvä syy ainakin mediatutkijalle mennä katsomaan, miten asiat nähdään sillä puolella maailmaa.

Jari Väliverronen_Nordic Centre

Tutkija Jari Väliverronen oppi Kiinassa nopeasti tämän perusposeerauksen, koska usein tuntemattomatkin halusivat ottaa valokuvan itsestään ulkomaalaisen kanssa. (Kuva: Jonne Renvall)